Filyos?ta Termikçiler Engellendi
Çaycuma?ya bağlı Filyos beldesinde yapılması planlanan termik santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı protestolara neden olunca başlamadan bitti.
Filyos beldesinde, Sazköyü kıyısına yapılması planlanan termik santral için Filyos Ateş Tuğla Fabrikası toplantı salonunda gerçekleştirilmesi planlanan toplantı çevrecilerin protestoları nedeniyle başlamadan sona erdi.
Düzenlenen toplantıya; Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Zonguldak Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, enerji firmasının sahipleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantının başlamasıyla çevreciler "Termik Santral İstemiyoruz" sloganı atarak tepki gösterdi. Yaklaşık 1 saat süren protesto nedeniyle bilgilendirme toplantısı yapılamadı. Belediye Başkanlarının da katıldığı toplantı protestolar nedeniyle yapılamayınca Zonguldak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından tutulan tutanak ile toplantı başlamadan bitmiş oldu.
Toplantının ardından Çaycuma belediye başkanı Mithat Gülşen, Filyos belediye başkanı Ömer Ünal ve Saltukova belediye başkanı Adil Düzlü açıklamada bulunarak Sazköyü kıyısına termik santral yapılmasına karşı olduklarını ifade ettiler.
ÇAYCUMA BELEDİYESİNİN GÖRÜŞÜ
Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen toplantının sonunda dağıttığı bildiride ise şu ifadeler yer aldı; ?Çaycuma İlçesi Saz köyü hudutları içinde kalan, aynı zamanda ekli krokide görüldüğü gibi 2012 yılında Bankalar kurulu Kararınca ilan edilen Karma Endüstri Bölgesinde yer alan: Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından yapımı planlanan Filyos Termik santralin derin deniz deşarjı ve kül depolama sahası için başlatılan ÇED sürecine yönelik Belediyemizin (Kurumumuzun) görüşü şudur;
1- Talep edilen yatırım ilan eden Karma Endüstri Bölgesi içinde yer aldığında çeşitli bankalarda yaptığımız görüşmelerde kesinlikle çevreye hassas, ileri teknoloji ve katma değer yaratan yatırımlara sıcak bakılacaktır. Bizim görüşümüz bu yöndedir.
2- Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, Vadi Belediyelerimiz Tema Vakfının da Çevreyi kirletici sanayi kuruluşlarının karma endüstri bölgesinde yatırımcılar için (Karma Endüstri Bölgesinde) aleyhine açtığı dava devam ettiği bilinmektedir.
3- Vadide bundan böyle kurulması düşünülen Termik santral projesi İthal kömüre dayalı olacağından ve Filyos Ovasında Kuzey ? Güney rüzgarlarına açık olacağından Çaycuma ilçemiz dahil bütün yerleşim yerleri tehdit altında kalacaktır ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.
4- Çevre ve Şehircilik Bakanımız ÇED raporu hazırlar iken diğer ilgili kurumlardan (Bakanlıklardan) arazi tahsisi ve uygun görüş alınmadan direk yerel halkın ve idarecilerinin önüne ilgili süreci getirmesini uygun bulmuyoruz.
5- Çevreye hassasiyetimiz ne kadar önemli ise Ülkemizin de enerji açığının ve ticari cari açığımızı giderme noktasında termik santrallerinin kurulması ve elektrik üretilmesi önemlidir.
6- Ancak Termik Santrallerin ithal kömüre dayalı değil, yerli üretime dayalı yerleşim merkezlerinden uzak, orman ve yeşil alanların bol olduğu çevreye duyarlı tesislerin kurulması gerekir. Yenilebilir Enerjileri de desteklememiz gerekir.
Sonuç; Termik olarak daha evvel uyarılarımızı dikkate alan (Filyos Liman Projesi geri sahası içerisinde müracaat eden ÇED raporu talep eden Yel elektrik üretim A.Ş.?nin nasıl ÇED raporu durdurulduysa) Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Nurol Enerji Üretim A.Ş.?nin ÇED raporunu durdurulması ve iptal etmesi en doğru karardır.?
Haber: CUMA
Hit: 24825
|
|